Gå til innhold

En forbløffende etterligning

Mikkel Bugge fra Vesterålen er en av fire nominerte til Havmannprisen 2024. Prisen deles ut 4. mai. Han er nominert for novellesamlingen «En forbløffende etterligning». Her er noen utdrag fra anmeldelser av utgivelsen.

Mikkel Bugge fra Vesterålen er en av fire nominerte til Havmannprisen 2024. Prisen deles ut 4. mai. Han er nominert for novellesamlingen «En forbløffende etterligning». Her er noen utdrag fra anmeldelser av utgivelsen.

Fra forlagets presentasjon av boka:
En forbløffende etterligning,
Mikkel Bugge,
Oktober Forlag, 2023.

"Vi vil ikke ha barn, sier jeg. 
Det blir veldig stille i rommet, og jeg må utfylle. 

Vi har snakka om dette siden vi møttes, at vi ikke skal ha barn, men vi er her for å finne noen gode løsninger, sier jeg, og kjenner umiddelbart hvordan dette ulne språket fester seg klamt i ganen min. Jeg har alltid foraktet det upresise språket og folkene som bruker det, men nå er jeg der selv. 

Tiril snur seg og ser på meg, med et blikk jeg ikke greier å tolke. Det er noe nærmest forskrekket over henne, det er som om hun kikker opp på meg fra bunnen av et djupt hull." 

I et overraskende spill mellom humor og alvor sprenger novellene i denne samlinga grensene for virkeligheten. Her finnes bisarre situasjoner og steile individer som tvinges til å ta uventede valg. Novellene er merket av Mikkel Bugges helt særegne evne til å utvide sjangeren. Karakterene lengter etter tilhørighet i en vaklende verden der genteknologi, menneskekloning, selvhevdelse og etterlikning gjør det stadig mer krevende å finne et selv.

Eivind Myklebust, Klassekampen, 11.11.2023:
«Mikkel Bugge er openlyst ein glup spekulant og ein gåverik novellesnikrar, som veit å lage tydelege rammer for dei tankespringande tekstane sine – og som like godt veit å bryte ut av desse rammene. Det gjer han på uventa, ofte vittig vis, og novellene i den nye samlinga bryt nye vegar i same tematiske terreng, der teknologiske, bioetiske og filosofiske problem pressar seg inn på sjølvet og viskar ut grensene rundt det.

I den første novella møter vi ein prinsippryttar og effektiv altruist. Han gir bort ein tredjedel av inntekta, et ikkje levande skapningar og skal ikkje ha barn – og ikkje minst boikottar han asparges utanfor sesong! Levereglane hans støyter på både biologiske og relasjonelle utfordringar, når sambuaren brått bestemmer seg for at ho vil ha barn likevel. Det slår sprekkar i muren, og etter kvart byrjar sjølvet hans å flyte ut, inn i samfunnets nyliberale hovudstraum: Han blir ein annan, ein som trur at «penger har krafta til å gjøre godt» og «brenner for bærekraftig økonomisk vekst». Tittelen ‘Det myke feltet’ er uhyggeleg suggererande, med sitt nikk til fontanellen , det mjuke, opne og sårbare området på hovudet til spedbarn.»

Oddmund Hagen, Dag og Tid:
«Mikkel Bugge greier å gjere det usannsynlege sannsynleg … «En forbløffende etterligning» består av fire svært velskrivne noveller … I alle novellene er det ei underliggjande framandkjensle overfor seg sjølv og den verda ein lever i, og Bugge vrir på elegant og overraskande vis realistiske utgangspunkt inn i noko absurd og surrealistisk der anger og samvit er noko relativt … ein forfattar det er verdt å følgje med på.»

Kommentarer

Siste

Stipender til kunstnere i nord

Stipender til kunstnere i nord

Er du kunstner og bor du i Nord-Norge? Da kan du kvesse penna og spisse argumentasjonen for akkurat ditt prosjekt. 16.november er det frist for å søke på Samfunnsløftets kunstnerstipend.