Gå til innhold

Krig og livredning for de unge

Det er modig å sette på festivalprogrammet bøker for unge, som omhandler omsorgssvikt, døden, sorg, psykiske problemer. Takk, FinnLitt, for dette motet.

Forfatter Neda Alaei og Tone Nilsen-Bie i samtale om litteratur kan redde liv.

FINNLITT24: Årets festival har et imponerende program for unge lesere. Og i programposter som «Å tro på seg selv», og «Krigens modigste menn» møtte unge lesere både 2. verdenskrig i nærområdet, med Tirpitz i Kåfjord, og spørsmålet: Kan litteraturen redde liv?

En litteraturfestival som tar ungdom på alvor, bygger både lesere og festivalgjengere, er min overbevisning. Spesielt når man i tillegg til gode forfattere som formidler godt, også har levende og tydelige moderatorer, som i samtale med Nilse-Bie og Alaei, bibliotekaren fra Kjøllefjord; Hanne Karin Arnrup-Øien. Dette synes jeg FinnLitt har levert svært bra på i år. Solgunn Solli er en svært dyktig formidler. Når hun i sitt foredrag om Krigens modigste menn både viser kart, bilder og filmsnutter, og så helt tydelig selv brenner for temaet, så ser jeg ikke bort fra at interessen for 2. verdenskrig og vår nordnorske historie også smitter over på ungdommene.

0:00
/1:07

Det er også modig å sette på programmet bøker som omhandler omsorgssvikt, døden, sorg, psykiske problemer. I alle fall hvis man har en forventning om at en sal full av ungdomsskoleelever skal ta budskapet til seg. Men dette motet er så viktig, og i samtalen mellom Neda Alaei og Tone Nilsen-Bie, synes jeg kjærligheten til både ungdommen og litteraturen brakte ordene ut i salen. Og, både håper og tror jeg, inn til noen av tilhørerne, fra forfattere som ga raust av seg selv.

–Det er bevist at man blir mer empatiske mennersker av å lese skjønnlitteratur. Og da ser man kanskje lettere andre, og kanskje man lettere ser andre som sliter, som trenger hjelp, en venn. Ja, da mener jeg at litteraturen faktisk kan redde liv, sa Tone Nilsen-Bie.

–Jeg tror også litteraturen kan hjelpe oss å se oss selv, og gjennom bøker kan man forstå at man ikke er alene. Jeg var et ganske «mørkt» barn selv, og hadde en del utfordringer. Bøkene var mitt tilfluktssted, og også et sted for drømmer. Litteraturen har derfor også reddet meg, synes jeg. Og min drøm var å bli nettopp forfatter. Og her sitter jeg, sa Neda Alaei.

Solgunn Solli.

Neda Alaei (født 1991) debuterte i 2019 med romanen Dette er ikke oss. For den ble hun tildelt Uprisen 2020, Kulturdepartementets debutantpris og Bokbloggerprisen. Hennes nyeste romen På én betingelse, utgitt i 2023, er også nominert til Uprisen! Til daglig jobber Alaei som miljøterapeut med ungdommer. Hun har et levende engasjement for de som faller utenfor.

Tone Nilsen-Bie er frå Florø, men har budd i Alta, Finnmark, sidan 2004. Ho er gift og har tre born. I nærmare 20 år har ho jobba som lektor i teater, og har alltid utvikla tekstar for scena. Etter at ho slutta som lærar, har ho fokusert på den skjønnlitterære sjangeren som uttrykksform og debuterte i 2021 med «Sumarvariasjonar», ei novellesamling for ungdom. Denne vant litteraturkonkurransen Årets Ulest-2021. I 2022 kom «På leit etter hjartet ditt», ein ungdomsroman om sorg, val og organdonasjon.

Solgunn Solli (født 1969) er forfatter, bibliotekar, litteraturformidler og litteraturkritiker. Hun debuterte i 2023 med «Krigens modigste menn», en sakprosabok om miniubåtangrepet på Tirpitz i 1943, skrevet for alle mellom 10 og 110 år. Solli er oppvokst i Alta og har både som litteraturformidler og kritiker et særlig blikk på litteratur fra nord.

Kommentarer

Siste

Stipender til kunstnere i nord

Stipender til kunstnere i nord

Er du kunstner og bor du i Nord-Norge? Da kan du kvesse penna og spisse argumentasjonen for akkurat ditt prosjekt. 16.november er det frist for å søke på Samfunnsløftets kunstnerstipend.