Hvem drepte kelneren? Et fag i forfall.
Andreas Tharaldsen
Sakprosa
Res Publica forlag
ISBN 9788282263085
Innbundet
Lanseres august 2024
Forlagets omtale:
Vi lever i en kultur med stor interesse for mat og drikke. Aviser og sosiale medier bugner over av restauranttips, vinanmeldelser og oppskrifter. Samtidig har noe hendt: Kelneren har mistet status og lønn. Og hva skjedde med yrkesstoltheten i serveringsbransjen?
Bli med forfatter Andreas Tharaldsen bak fasaden på luksushoteller, michelinrestauranter – og nabolagskafeen. Dette er en fortelling om hvordan den moderne restauranten oppsto, om snobbete servitører, champagnesosialisme, hverdagsslit og arbeiderkamp. Hvordan kunne servitøren, som var stjernen i restauranten, bli en lavtlønnet stumtjener i skyggen av kokken?
Hvis kelneren er tatt av dage, hvem står bak? Boka er et manifest for å gjenreise kelnerens ære og et litterært forsvar for håndverket.
«Han blander fagforeningshistorie med historie, politikk med litteratur, og sveiper over hele forfallshistorien som er den moderne serviceindustrien. [… ] ‘Et fag i forfall’ er undertittelen på boka, og Tharaldsen holder fagligheten like høyt som organisert kamp. Faktisk henger de sammen. For det kan synes som en uoverkommelig oppgave å skulle reise både stoltheten og kampviljen i en industri som er så utsatt. Men Tharaldsens ingredienser – å kjenne sin historie, peke ut årsakene, hegne om fagligheten – bør være akkurat det man trenger. En skrivende, tenkende servitør kommer som bestilt.» – Karin Haugen, Klassekampen
«Hva kan du lære av en hovmester? Mer enn du tror. Men skynd deg, for yrkesgruppen er truet. […] I den ferske boken «Hvem drepte kelneren» hevder forfatter Andreas Tharaldsen at trusselen er reell. Han etterlyser fagpersonen som med kyndig hånd, yrkesstolthet og anstendig lønn gir nettopp den type opplevelser jeg fikk i regnet. Han peker mot en tid da faget var beskyttet, men som siden har vært i jevn nedgang. Før var yrket en karrierevei. Nå er det oftere en mellomstasjon på vei til noe annet. […] Kelneren er ikke død. Men faget er søren meg truet. Så min oppfordring er denne: Sett pris på de dyktige fagpersonene når du møter dem.» – Ingvild Tennfjord, A-magasinet
Andreas Tharaldsen: (f. 1994), fra Jarfjord/Ruovdevuonna i Sør-Varanger. Er fagutdannet servitør. Han har vært fagforeningstillitsvalgt i restaurantbransjen i flere år, og har jobbet som servitør på Hotel Continental, Statholdergaarden og som leietjener ved Det kongelige hoff. Tharaldsen har gått på Forfatterstudiet i Tromsø og er spaltist i Klassekampen.
Til Samtiden sier han dette:
– Jeg begynte egentlig på dette bokprosjektet for fire år siden, da jeg fikk støtte av Fritt Ord. Men jeg brukte lang tid på å finne ut hvilken form boken skulle ha. Jeg hadde gjort grundig research og satt på mange gode fortellinger, men det er ikke nok for å få en bok til å fungere litterært. Da jeg gikk på Forfatterstudiet i Tromsø, hadde vi en essay-samling med Ida Lødemel Tvedt som gjestelærer. Til samlingen hadde jeg skrevet et essay om kelnere i litteraturen, og Lødemel Tvedt oppfordret meg til å skrive mer på den måten. Så på et vis fant jeg formen på boken i Tromsø, og etter det var det bare å skrive.