Spillet om Svalbard
ISBN: 9788241960253
Birger Amundsen
Utgitt: februar 2024
Vigmostad Bjørke forlag
359 sider
Innbundet
Veil. pris: 449,00
Fra forlagets presentasjon:
I denne boken tas du med inn i spillet om Svalbard etter andre verdenskrig og fram til i dag. Du møter spioner og avhoppere, konsuler og KGB-agenter, ambassadører og gruvearbeidere. Boken avslører sovjetrussiske planer for å okkupere Svalbard ved bruk av sovjetiske gruvearbeidere under den kalde krigen. Etter fullskalainvasjonen av Ukraina har russerne igjen fått øynene opp for Svalbards strategiske betydning. Norge og Vestens sanksjoner har kneblet russisk aktivitet og forsuret forholdet mellom nordmenn og russere på øygruppa og har ført til provokasjoner fra russerne. Sterkt inntrykk gjør møtet med ukrainske Galina, som hoppet over bord fra et sovjetisk cruiseskip i en fjord på Svalbard i 1985 - og som forfatteren møter i det krigsherjede Ukraina. Ingen har bedre forutsetninger for å skrive denne boken enn forfatter Birger Amundsen, som har tilbrakt store deler av livet på Svalbard.
Birger Amundsen (f. 1948) er fra Kjøllefjord i Finnmark. Han har jobbet med film og journalistikk i en årrekke, og har laget flere bøker og dokumentarer. Amundsen har overvintret flere sesonger på Svalbard som ingeniør, og har også deltatt i en rekke vitenskapelige isbjørnekspedisjoner for Norsk Polarinstitutt. Fra 2005-2013 var han redaktør for Svalbardposten.
I et portrett på forlagets side (les hele her), sier han:
– Svalbard har vært en viktig del av livet mitt i femti år. Jeg kom til Svalbard første gang i august 1973. Jeg var ansatt som ingeniør på satellittstasjonen i Ny-Ålesund, det tidligere lille gruvesamfunnet nord for Longyearbyen. Siden den gang har jeg alltid kjent en dragning til øyriket, forteller han.
Hva er det med Svalbard som gjør at stedet har en helt spesiell geopolitisk posisjon?
– Det er bare å ta en titt på kartet. Svalbard ligger strategisk plassert i forhold til det nordlige Russland med sine militære baser på Kolahalvøya. Norge er bundet av artikkel 9 i Svalbardtraktaten, hvor det heter at Svalbard aldri må «nyttes i krigsøiemed» og at Norge forplikter seg til at det ikke opprettes noen form for militære baser. Russerne har likevel alltid fryktet at i en gitt situasjon vil amerikanerne ta kontrollen, ut fra argumentet at om de ikke gjør det vil russerne gjøre det. Derfor protesterte russerne i det lengste mot planene om å anlegge flyplass i Longyearbyen. Den som kontrollerer flyplassen, kontrollerer Svalbard.
– Det finnes ingen andre steder på denne jord som Svalbard. Hvor mennesker fra hele verden kan slå seg til uten et eneste papir. Landet ligger åpent, men du må klare deg selv. Gjør du ikke det blir du sendt tilbake dit du kom fra. Det finnes ingen andre fysiske stengsler enn naturen selv mellom russiske, tidligere sovjetiske samfunn, og norske. Inntil Russland for to år siden gikk til angrep på Ukraina, fantes et fruktbart russisk/ukrainsk-norsk fellesskap gjennom kulturutvekslinger, idrettsutvekslinger og diverse andre fellesarrangementer for barn og voksne. I dag har alt dette opphørt. I mine femti år på Svalbard har det aldri vært kaldere.
...
Bibliografi:
– Uten nåde - isbjørn og mennesker på Svalbard (2014, Vigmostad Bjørke)
– Fallet - Robert Hermansen og spillet om Store Norske (2016, Vigmostad Bjørke)
– Førti år alene på Svalbard (2020, Vigmostad Bjørke)
– Spillet om Svalbard (2024, Vigmostad Bjørke)
Sagt om «Spillet om Svalbard»:
«Dette er ei veldig interessant og ikke minst tankevekkende faktabasert bok ispedd mange personlige opplevelser. Dessuten kan den nesten leses som en thriller.» (terningkast 5)
– Tor Hammerø, Nettavisen
«Birger Amundsens historie om skyggespillet på Svalbard har noen skjønnhetsfeil, men er så godt skrevet at de kan tilgis.»
– Gunnar Kagge, Aftenposten
«Birger Amundsens fortelling om russere og nordmenn som vaktsomt omgår hverandre på i isødet er medrivende lesning. Det samme er historiene om avhoppere som på mer eller mindre spektakulært vis flykter til de norske myndighetene på Svalbard.»
– Varg Lukar Folkman, Dagens Næringsliv