Gå til innhold

Nominerte til Havmannprisen

Havmannprisen 2024: Sumaya Jirde Ali, Mikkel Bugge, Therese Bakkevoll og Eirik Skrede er de nominerte. Prisen deles ut 4. mai.

Sumaya Jirde Ali er nominert til Havmannprisen 2024 for «Et liv i redningsvest»

I dag annonserte Rana bibliotek de to første av fire nominerte til Havmannprisen. Sumaya Jirde Ali (f. 97) er nominert for boken «Et liv i redningsvest: dagboksopptegnelser om norsk rasisme». Mikkel Bugge (f.78) er nominert for novellesamlingen «En forbløffende etterligning». Eirik Skrede (f. 80) er nominert for diktsamling på dialekt; «Ho mor å hann far», mens Therese Bakkevoll (f. 75) er nominert for romanen «Tallboy».

...

Havmannprisen er en litterær pris som utdeles årlig for beste nordnorske bok utgitt i foregående år. Prisen utdeles under Havmanndagene i Mo i Rana, av Rana bibliotek og Nordland fylkesbibliotek i samarbeid med Helgeland sparebank, Ark Mo og Norsk Forfattersentrum. For årene 1996 og 1997 ble Havmannprisen tildelt etter avstemning blant brukerne av folkebiblioteket i Mo i Rana. I 1998 ble den fast etablert som landsdelspris for beste nordnorske bok, tildelt etter vurdering av en fagjury.

Saken er oppdatert med alle fire nominerte 11.4.2024.

Sumaya Jirde Ali (f. 1997) er en norsk-somalisk samfunnsdebattant, litteraturkritiker, dramatiker, forfatter og poet. 

Faren til Sumaya Jirde Ali kom til Norge som flyktning fra Somalia i 2003, og to år etter ble familien gjenforent i Bodø. Moren jobber i barnehage og har vært engasjert i lokalpolitikken, mens faren er fagforeningsmann i buss- og taxibransjen.

Sumaya har vært redaksjonsmedlem i Voks, «et litterært tidsskrift med minoritetsbakgrunn», og spaltist i Morgenbladet og Klassekampen, og fra mai 2021 til mars 2023 var hun redaktør i det feministiske tidsskriftet Fett.

I takt med den økte synligheten i offentligheten tiltok også netthetsen mot Ali, via e-post, kommentarfelt, sosiale medier og nettsteder. Det ble spredd falske nyheter om henne, og sjikanen økte etter at hun høsten 2017 debatterte med daværende innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug på NRKs Debatten.

Da hun vant Natt&Dag-prisen Årets stemme i 2018, sa en person i salen «Fuck Listhaug!». Ali stemte i fra scenen: «Ja, fuck Listhaug!». Dette utbruddet ble blant annet fulgt opp av det høyrevridde nettstedet Resett, som etter prisutdelingen publiserte rundt 100 negative saker om henne. Hetsen bidro sterkt til at hun ble sykemeldt i 2019.

Mot slutten av 2022 anmeldte Ali komikeren Atle Antonsen for rasistiske ytringer og truende oppførsel på et utested i Oslo. Det ble en stor nyhetssak, og Antonsen beklaget offentlig sin oppførsel. Saken ble til slutt henlagt av Riksadvokaten.

For sine bidrag til norsk offentlighet har Jirde Ali fått Osloprisen Årets stemme, Zola-prisen, Ord i Grenseland-prisen og Den norsk Forfatterforeningens Ytringsfrihetspris. I 2021 ble hun også tildelt Amalie Skram-prisen.

(kilder: Store Norske Leksikon og Cappelen Damm).

Bibliografi, Sumaya Jirde Ali:

  • Kvinner som hater menn (dikt, Frekk Forlag, 2017)
  • Melanin hvitere enn blekemiddel (dikt, Aschehoug, 2018)
  • Ikkje ver redd sånne som meg (pamflett, Samlaget, 2018)
  • Når jeg ser havet, slokner lysest (dikt, Aschehoug, 2021)
  • Et liv i redningsvest: Dagboksopptegnelser om norsk rasisme (memoarer, Cappelen Damm, 2023)

Mikkel Bugge (f. 1978) er født og oppvokst på Sortland i Vesterålen og er bosatt i Oslo. Bugge er forfatter og dramatiker, med flere stykker for bl.a. Hålogaland Teater og Den Nationale Scene i Bergen. Flere av bøkene hans er oversatt til andre språk. Han har fått P2-lytternes romanpris og Ungdommens kritikerpris, og han ble tildelt Havmannprisen 2011.

Mikkel Bugge, fra Vesterålen.

Bibliografi, Mikkel Bugge:

  • Yttersider – noveller, Oktober 2007
  • Gå under jorda – roman, Oktober 2010
  • Tauet – noveller, Oktober 2014
  • Du er ny – roman, Oktober 2018
  • En forbløffende etterligning – roman, Oktober 2023

(Kilder: Store Norske Leksikon og Oktober forlag.)


Eirik Skrede (f. 1980), bor i Lakselvbukt i Troms. Eirik har gått på forfatterstudiet i Tromsø. «Ho mor å hann far» er skrevet på dialekt.

søstera mi e mallabarissk
ho hyle så det jome ætte
reinnt innfernalskt
å vi må sætte på støvsugarn
å rojlle vångna åver dørståkka
førr å få ho te å såve

Eirik Skrede.

Bibliografi, Eirik Skrede:

  • Dødendøden – lyrikk, Tiden (2010)
  • På bunnen – roman, Tiden (2013)
  • Krængk : en fabel – roman, Tiden (2021)
  • Ho mor å hann far – lyrikk, Tiden (2023)

Therese Bakkevoll (f.1975), kommer fra og bor i Tromsø. Hun har studert skriving ved Litterär Gestaltning i Göteborg og Forfatterstudiet i Tromsø, og jobber til daglig som miljøterapeut. Tallboy er hennes første roman.

Therese Bakkevoll.

I et intervju med Samtiden sier Therese dette om Tallboy:

– Jeg tror jeg har en utømmelig interesse for menneskesinnets irrganger, og etter nærmere 18 år som miljøterapeut i psykiatrien har jeg vært tett på alle slags varianter av psykisk sykdom og mennesker i krise. Jeg syns vi snakker altfor lite om det som er vanskelig ved å være menneske og savner en mer helhetlig, humanistisk tilnærming til dagens psykiatri.

– I tillegg er jeg opptatt av overgangen i tida vi står i nå når alle tidsvitnene fra krigen snart er borte. Jeg er urolig for hva slags kollektive konsekvenser det får i samfunnet når disse erfaringene ikke er direkte tilgjengelige lengre.

Kommentarer

Siste

Stipender til kunstnere i nord

Stipender til kunstnere i nord

Er du kunstner og bor du i Nord-Norge? Da kan du kvesse penna og spisse argumentasjonen for akkurat ditt prosjekt. 16.november er det frist for å søke på Samfunnsløftets kunstnerstipend.