Gå til innhold

Tallboy

Therese Bakkevoll fra Tromsø er en av fire nominerte til Havmannprisen 2024. Prisen deles ut 4. mai. Hun er nominert for romanen «Tallboy». Her er noen utdrag fra anmeldelser av utgivelsen.

Therese Bakkevoll fra Tromsø er en av fire nominerte til Havmannprisen 2024. Prisen deles ut 4. mai. Hun er nominert for romanen «Tallboy». Her er noen utdrag fra anmeldelser av utgivelsen.

Fra forlagets presentasjon av utgivelsen:

Tallboy,
Therese Bakkevoll,
Samlaget, 2023.

På eit psykiatrisk sjukehus kjempar både tilsette og pasientar for å oppretthalde kontroll. Dokter Falk luktar stadig oftare av alkohol og har begynt å overnatte på kontoret, flyktningen Bilal får ikkje opphaldsløyve og har slutta å ete, og den tidlegare skodespelaren Katharina skiftar namn og set opp teater i tv-stua. 

Sjølv er miljøterapeuten T på randa etter søvnlause netter. Frå vindauget på avdelinga ser ho over til staden der krigsskipet Tirpitz blei bomba, og som farfar hennar var med på å hogge opp etter krigen. No ligg han for døden og all direkte kunnskap om det som skjedde, er i ferd med å forsvinne. Og då ein ny pasient, som påstår at han er Noregs første astronaut, blir tvangsinnlagt, gir ho seg over til han - til det einaste mennesket som ser henne for den ho verkeleg er.

Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad:
«God debutroman om psykiatri, kjærlighet og krigshistorie. [...] Det er dels en rapport fra en psykiatrisk institusjon, men ogsa. en morsom fortelling pa. den ma.ten det tragiske ofte kan være komisk [...] Men det dominerende inntrykket er en melankoli eller gra. dysterhet som hviler over sidene. Selv situasjoner som i utgangspunktet er lettere, har en illevarslende undertone av tungt, dirrende alvor i denne overbevisende debutromanen»

Solgunn Solli, publisert i Altaposten, hentet fra bloggen Solgunn sitt:
«Leserne får bli kjent med flere av de innlagte pasientene, med det er Anton Hammar Olsen vi kommer tettest på. Anton hevder at han er Norges første astronaut, og han føler seg overvåket, hjelpeløs og totalt misforstått på akuttavdelinga. T liker han godt, og føler et sterkt bånd til han, og hun blir hans primærkontakt. Dette pasient/miljøterapeut forholdet er beskrevet med en intensitet som bidrar til å gjøre romanen ekstra spennende.
...
Dette er debutromanen til Therese Bakkevoll (1974) fra Tromsø, og den er blitt noe helt spesielt.  Det er ikke så ofte at eg leser bøker som jeg ikke klarer å slutte å tenke på, og heller ikke klarer å slutte å snakke om. Men denne boka har festet seg i kropp og sinn og ser ikke ut til å slippe taket så lett.» 

Merete Røsvik, Klassekampen, 10. juni 2023:

«I eit kvardagsnært språk teiknar forfattaren opp realistiske situasjonar og samtalar. Samtidig er hovudhistoria brote opp av korte tekstar der T. førestiller seg at ho er om bord i det bomba og kantra slagskipet. Ut av denne vekslinga veks det fram eit portrett av forteljaren. Ho søv dårleg og verkar livstrøytt. Når det så dukkar opp ein ny pasient, ein høg mann i rett alder med intense auge, «grøne og store», så skjønar ein jo at det blir romanse, psykose eller ei. Dermed får tittelen «Tallboy» ein ny dimensjon: Det tar ikkje nykomaren Anton lang tid å trengje gjennom panseret til den ulukkelege T.
...
Eg les «Tallboy» som ein eksistensiell og politisk kommentar til alt det individuelle strevet som skjer i kulissane av samfunnslivet, samtidig som boka gir tankar om korleis historiske hendingar manifesterer seg i psyken til kvar og ein av oss. Det er ein naudsynt refleksjon i ei tid der lengten etter å bli «holdt av noe annet enn seg selv» ser ut til å bli sterkare i takt med at maskene i det sosiale tryggleiksnettet blir større og større.»

Kommentarer

Siste

Stipender til kunstnere i nord

Stipender til kunstnere i nord

Er du kunstner og bor du i Nord-Norge? Da kan du kvesse penna og spisse argumentasjonen for akkurat ditt prosjekt. 16.november er det frist for å søke på Samfunnsløftets kunstnerstipend.