Gå til innhold

Tull og tøys - blotta for moral

Etter braksuksess med boka Rigel – urettens ekko, har tegnserieskaperen Ida Larmo nå tegnet O´boy – en roman for barn mellom 9 og 13. Hun tror den vil være minst like morsom for voksne.

Ida Larmo. Foto: Øyvind Arvola

I 2023 vant Ida Larmo (f. 1981) Brageprisen: Sakprosa for barn og unge 2022, samt Kulturdepartementets fagbokpris for barn og unge og Pondus-prisen for utgivelsen Rigel - urettens ekko. Fra den sterke og sanne historien om bombingen av krigsskipet Rigel, der 2571 mennesker omkom, har Ida nå skapt en tegneserieroman hvor kilden er hennes egne dagbøker fra oppveksten.

–Ja, det var et behov for å tegne noe helt annet, noe som bare er tull og tøys, forteller Ida på telefonen fra Kabelvåg, der hun har bodd siden 2016. Opprinnelig er hun fra Bjørkelangen, og det er oppveksten herfra som skildres i O´boy - min klin kokos tegnedagbok

–Dette er en bok om hvordan jeg synes det var å være 11-12 år. Det er en bok om lek, tegning og fantasi, om det som var gøy, skummelt og det som var trist. O´boy er en hyllest til de menneskene jeg hadde rundt meg, og så er det masse tull og tøys blotta for moral og etterpåklokskap.

–Hvor er alle barna nå, spør Ida retorisk og svarer i neste sekund, 

–De er i alle fall ikke ute og leker! Og tenk på alt de går glipp av! Da jeg vokste opp kunne man bølleringe på telefonen, men i dag kan de ikke dét en gang, med alle digitale spor som etterlates. Unger kjeder seg kanskje for lite i dag til å finne på egne hyss? De har enormt tett program med organiserte og tilrettelagte aktiviteter, og mange lar seg passivt underholde av «digital narkotika» istedenfor å leke.

Datter som konsulent
For halvannet år siden tok hun frem de gamle dagbøkene sine, og leste dem ordentlig. 

–Jeg har ledd så masse i denne prosessen, og det er så gøy å prøve å inspirere andre til mer lek og moro. Døtrene mine på 10 og 13 har lurt på om jeg ikke skal lage bøker som passer for dem, de var nok ikke helt i målgruppa til Rigel. Og eldstejenta har fulgt nøye med, når hun har kommet hjem fra skolen har det første spørsmålet vært «har du tegnet mer i dag??» Så hun har vært litt konsulent i prosessen. 

Strand forlag, oppslag fra O´boy - min klin kokos tegnedagbok/ Ida Larmo

–Hva er det som er så fint med dagbøker? Du ga jo ut Bow & Arrow i 2019, som var dagboksnedtegnelser, fra et ungt voksenliv. 

–Åh! Det er jo så masse gratis stoff som ligger der. Man kan bruke seg selv og jeg trenger ikke faktasjekke altmuligrart. Bow & Arrow var nok mer hjerte, smerte. Men O´boy er bare gøy. Jeg har levd et helt vanlig og artig liv, og jeg får vist frem hva jeg synes har vært fint i livet i denne boka. Og så er det jo en alder der man snuser litt på pubertet, man er på vei til å bli stor. Jeg husker følelsen av skuffelse da jeg begynte å miste lysten til å leke. 

Researchen har vært enklere med O´boy, enn med Rigel, forteller Ida. Hun faktasjekket alt, og hadde et sterkt ønske om at historien både skulle være respektfull og sannferdig. Hun innrømmer at det var skummelt, og krevende. 

–Når man leverer en bok til trykkeriet, så er man litt ferdig. Det er en følelse av et vakuum, men samtidig har jeg alltid lyst til å begynne å arbeide med noe annet, noe nytt, med en gang. Rigel hadde jeg egentlig lyst til å rømme fra, samtidig som jeg hadde et sterkt ønske om å bidra til å gjøre historien mer kjent. Veldig, veldig mange hadde aldri hørt om denne katastrofale bombingen utenfor Helgelandskysten under 2. verdenskrig, selv om det er Norges største skipskatastrofe. Ikke jeg heller.

Engasjert formidler
–Du har hatt et kontinuerlig formidlingsarbeid med Rigel siden utgivelsen i 2022, og det ser ut til at det fortsetter?

–Ja, og det er jo så viktig. Nylig var jeg i Oslo og holdt 6 foredrag for elever i videregående skole. I juni skal jeg til Hamsunsenteret og på årsdagen for bombingen, 27. november, skal jeg til Harstad for å holde et foredrag. Det er en slags «medaljens bakside», at jeg vil ha historien ut til folk, men jeg vil også rømme fra den. Men jeg blir like engasjert hver gang jeg snakker om dette, og jeg tror nok publikum merker at dette betyr veldig mye for meg. 

–Men formidlingen rundt O´boy vil vel fortone seg noe anderledes?

–Ja! På torsdag skal vi lansere hos Norli i Universitetsgata, hvor det skal drikkes O´boy selvfølgelig, mulig det blir litt klein rolig-dans, vi skal ha quiz og jeg skal lese og tegne live. Jeg gleder meg skikkelig! Under Oslo Comics Expo i begynnelsen av juni skal jeg ha en boksamtale med redaktøren min, Hans Ivar Storhaug, fra scenen. Deretter går vi rett over i 90-tallsparty! 

Ida forteller at hun etter Rigel har blitt kontaktet av mange som har idéer til andre krigstemaer de mener hun bør lage bok om. 

–Det kommer en del forslag fra eldre menn som er opptatt av, og kan mye om, krigen. De vil helt sikkert bli veldig skuffet når de ser O´boy. Men jeg har gjort Rigel, og nå vil jeg gjøre noe annet. 

Samme dag som O´boy lanseres, kommer også Rigel i pocketutgave (t.h.)

Ida er selvsagt i gang med noe nytt. Det bobler over av skaperglede og idéer. Hun har vært illustratør sammen med andre forfattere til mange utgivelser, mens O´boy er hennes tredje utgivelse i sjangeren grafisk roman, eller tegneserieroman om man vil, hvor hun altså skaper, skriver og tegner selv. Hva foretrekker hun, å jobbe alene, eller i team?

–Det kan være fint å jobbe med andre – når man forstår hverandre. Men det er veldig deilig å være sjef over sitt eget, å ha kontrollen selv. 

Strand forlag, oppslag fra O´boy - min klin kokos tegnedagbok/ Ida Larmo

Ida Larmo (f. 1981) er en norsk tegneserieskaper, illustratør og grafisk designer. Hun har en bachelorgrad i visuell kommunikasjon fra Kunst- høgskolen i Oslo og er best kjent for sine tegneserier. Bor i Kabelvåg i Lofoten.

Ida Larmo ute med Rigel i pocket og tegneserieromanen O´boy - min klin kokos tegnedagbok, på samme dag! Foto: Øyvind Arvola.

Bibliografi:
Tegneserier:
–Spesielt!, eget forlag, 2010
–Vrengte bukselommer, eget forlag, 2012
–Værbitt: En tegneserie om næpskrell i motvind, eget forlag, 2017
–Bow & Arrow: En tegneseriedagbok fra London, Cappelen Damm, 2019
–Rigel: Urettens ekko, Strand forlag, 2022
–O'boy: Min klin kokos tegnedagbok, Strand forlag, 2024

Andre bøker

–Sommervik bok 1–4, skrevet av Linn T. Sunne, Gyldendal 2009–2012
–Jakten på den grønne lua, skrevet av Holger Fangel, Gyldendal, 2010
–Ella bok 1–11, skrevet av Timo Parvela, Mangschou forlag, 2010–2016
–Markel Meitemark går over (kommune)grensa, skrevet av Rut Teian, Cappelen Damm, 2013
–Verdens farligste gjeng bok 1–3, skrevet av Arne Svingen, Cappelen Damm, 2013–2017
–Putekrigen, Cappelen Damm, 2016
–På gyngende grunn: En reise med Hurtigruta, skrevet av Ola Bremnes, Kagge forlag, 2019

Lansering 23. mai 2024

Les mer om O´boy - min klin kokos tegnedagbok her. (Artikkel under fanen nye bøker her hos Skussmål)


Trond Sätre har anmeldt O'boy - Min klin kokos tegnedagbok for Serienett, og lar seg begeistre over ruter fylt med fargesterk energi og fantasi.

«Eit levd liv byd på dei beste historiene. Bokas største styrke er likevel at «O’boy» er serieskaparanes beste visuelle arbeid, kanskje nokon sinne. Misforstå meg rett, som det heiter på moderne folkemål, eg har full forståing for at Ida ville fordjupe seg i eit prosjekt som «Rigel». Det ga henne både prestisje, nye lesarar og nye kunstariske utfordringar. Men med denne boka er ho kunstarisk på heimebane som aldri før. Viss eg kan tillate meg å samanlikne med «Bow & Arrow» berre ein gong, så ser du der allereie frå første rute ein mykje meir grafisk nøktern og kontrollert historieforteljing frå same miljø, av same figuren. Her er ho laus og fri, sprudlar av fargesterk energi og fantasi så kvar rute er ein fryd å studere. [...] O’boy» er så oppmuntrande at den kunne skrivast ut på blå resept mot depresjon. Eventuelt med eit par glas sjokolademjølk til.

 Trond Sätre, for serienett.no

Les hele anmeldelsen her

Kommentarer

Siste

Stipender til kunstnere i nord

Stipender til kunstnere i nord

Er du kunstner og bor du i Nord-Norge? Da kan du kvesse penna og spisse argumentasjonen for akkurat ditt prosjekt. 16.november er det frist for å søke på Samfunnsløftets kunstnerstipend.