Gå til innhold

Tvil og tro rundt ekteskapet

En glitrende sammensatt samtale, med sakprosa og skjønnlitteratur som kretser rundt temaet skilsmisse (lydopptak av hele samtalen).

Frode Helmich Pedersen, Lill-Karin Elvestad og Stian Johansen.

FinnLitt fortjener ros for denne kløktige sammensetningen: Sakprosaforfatter Lill-Karin Elvestad med boken «Til livet skilte oss ad. Skilsmissehistorier 1879-1909» og skjønnlitterær forfatter Stian Johansen med novellesamlingen «Skilsmissedalen» møtte kritiker og litteraturprofessor Frode Helmich Pedersen til en samtale om ekteskapet, da og nå. Det ble en god samtale, med både alvor og latter. Fakta og fiksjon, elegant vevd sammen av en rutinert moderator.

Skussmål spurte festivalledelse og panel om tillatelse til et eksperiment, for å forske på om dette nettmagasinet med hell i fremtiden kan innlemme lydopptak og podkast i flatene. Alle svarte ja til dette, og vi bringer dermed hele samtalen her. Vi gjør oppmerksom på at lydopptaket er gjort med iPhone, det vil kvaliteten bære preg av. Men dette tror vi at vi skal gjøre mer av, kanskje i et systematisk samarbeid med nordnorske festivalarrangører og bibliotek. Med bedre teknikk! Men her er altså en samtale om de skilte mødrenes boliger i et område i Skien, «fittekassene», og hor og impotens som grunner for skilsmisse rundt 1880. En uhøytidelig og interessant samtale, som vi er glad for å kunne bringe ut til flere!

audio-thumbnail
Skilsmisse
0:00
/2620.8914285714286

Om deltakerne i samtalen, som fant sted under FinnLitt 26.4.2024 12:00-12:45.

Lill-Karin Elvestad er journalist og forfatter med historiefaglig bakgrunn. Hun driver sitt eget foretak Ord i Landskap fra hjemmekontoret på Elvestad i Malangen, Troms. Hennes lidenskap er skriving, kulturhistorie, natur og formidling. Til livet skilte oss ad. Skilsmissehistorier 1879-1909 beskrives slik at utgiver, Orkana forlag:

I 1879 ble Henrik Ibsens teaterstykke Et dukkehjem, om Nora som forlot sin mann, spilt for første gang. I 1909 gjorde et nytt lovverk det lettere å få adgang til skilsmisse. Da hadde skilsmisselovgivninga vært den samme siden reformasjonen på 1500-tallet.

I løpet av trettiårsperioden 1879–1909 ble ekteskapets funksjon, gifte kvinners rettigheter og muligheten til skilsmisse heftig debattert.
Hvordan var det å skille seg i ei tid da nesten ingen skilte seg? Kvinner og menn i rurale strøk var avhengige av hverandre for å oppfostre en familie. Likevel var det noen som skilte seg. Hvorfor gjorde de det, og hva ble konsekvensene?

I Til livet skilte oss ad fortelles skilsmissehistorier om dem som valgte å skille seg til tross for økonomiske hindringer, skam og fordømmelse, i ei tid da skilsmisse ble sett på som tilnærmet umulig.

Stian Johansen (f 1976) er en norsk forfatter og musiker bosatt i Skien. Johansen har arbeidet i bibliotek, bokhandel, i forlag og som journalist i bladet Bok og samfunn. Hans nyeste bok er diktsamlinga Det trenger ikke være så fint for min del. Han debuterte på Aschehoug forlag med diktboka Jeff Tweedy, liksom i 2014. Romanen Norge og døden kom i 2018, og novellesamlingen Skilsmissedalen i 2021.

Frode Helmich Pedersen er med i programrådet for Finnlitt 2024. Helmich Pedersen (f. 1976) er professor i nordisk litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen og litteraturkritiker i blant annet Bergens Tidende og Morgenbladet. I 2021 ble han kåret til årets litteraturkritiker av Norsk kritikerlag. Samme år ga han ut essaysamlinga Splinten i øyet, og i 2022 kom Forfølgelsen av Julian Assange, som han skreiv sammen med Gisle Selnes. Helmich Pedersen har skrevet en lang rekke artikler og kommentarer om litteratur, kritikk og samfunnsspørsmål, og har vært redaksjonsmedlem i tidsskriftene Prosopopeia, Vagant og Vinduet.

Kommentarer

Siste

Stipender til kunstnere i nord

Stipender til kunstnere i nord

Er du kunstner og bor du i Nord-Norge? Da kan du kvesse penna og spisse argumentasjonen for akkurat ditt prosjekt. 16.november er det frist for å søke på Samfunnsløftets kunstnerstipend.